/ 2023-03 [Podnik]

Hettich v roce 2022 navýšil svůj obrat téměř o 10 %

1,5 miliardy euro obrat v roce 2022

Skupina Hettich, jeden z největších světových výrobců nábytkového kování se sídlem v německém Kirchlengernu, vygenerovala v roce 2022 obrat ve výši asi 1,5 miliardy euro. Po 26% růstu v roce 2021 zaznamenal Hettich v roce 2022 nárůst o dalších téměř 10 %. Zahraniční podíl (mimo Německo) činil 74 %. Hettich v roce 2022 investoval celosvětově 125 milionů euro do nových produktů, budov a strojů. Hettich aktuálně zaměstnává více asi 8 000 zaměstnanců po celém světě, z toho více než 3 800 v Německu.

Sascha Gross a Jana Schönfeld, jednatelé skupiny Hettich

Vysokou poptávku ze strany zákazníků vystřídal výrazný pokles

Obrovský boom na trhu s nábytkem, který odstartoval ve druhé polovině roku 2020, pokračoval až do poloviny roku 2022. Vylepšování domovů, nákup nového nábytku i nákupy v sekci udělej si sám (DIY) se u zákazníků těšily velké oblibě. Mnoho lidí investovalo do svého bydlení. Skupina Hettich tvrdě pracovala, aby svým zákazníkům přinesla nová interiérová řešení. To Hettich potvrdil také svými řešeními pro sekci DIY. Ve druhé polovině loňského roku ale vysokou poptávku vystřídal značný úpadek. Vysoká inflace ve většině regionů světa spolu s rostoucími cenami energií zapříčinily zvýšení cen nejenom pro společnost Hettich, ale také pro zákazníky. „Ceny základních potřeb, spotřebního zboží, energií a nábytku vzrostly v roce 2022 natolik, že zákazníci v mnoha světových regionech začali při nákupech smýšlet jinak,“ vysvětluje Jana Schönfeld, jednatelka skupiny Hettich.

Hettich je připraven na nedostatek plynu

Skupina Hettich je připravena se vyrovnat s jakoukoli situací spojenou s nedostatkem plynu. „Čelit budeme muset beze sporu zvýšeným nákladům,“ říká Sascha Gross, jednatel skupiny Hettich. Například LPG a elektrická energie mohou být ve výrobě využity jako alternativní zdroje. Důraz je kladen také na procesy a nápady, které šetří energie a efektivně pracují se surovinami, vč. jejich znovuvyužití. Právě zde jde ekonomický přínos ruku v ruce s udržitelností. „Ujištění se, že jsme připraveni na možný nedostatek plynu, je klíčem k zachování si pozice spolehlivého a důvěryhodného partnera pro naše zákazníky i v náročných časech,“ doplňuje Gross. „Je také potřeba zdůraznit, že vítáme snahu německé vlády snížit zátěž podniků díky zastropování cen.“ V tuto chvíli je ovšem těžké říct, jestli a jak může Hettich těžit ze zastropování cen elektřiny a plynu. To především kvůli složitému systému, jakým jsou ceny zastropovány.

Díky mezinárodní spolupráci je práce radost

„Posledních několik měsíců jsme pracovali na propojení jednotlivých poboček tak, abychom zintenzivnili naši spolupráci, efektivně sdíleli nové nápady a vylepšili naše procesy napříč světem. Díky tomu je naše spolupráce obecně snazší a daleko příjemnější,“ komentuje Schönfeld.

Během Future Days, vzdělávací iniciativě Hettich, strávili kolegyně a kolegové tři dny vzájemným sdílením informací a know-how na různá témata a zároveň sbírali inspiraci od sebe navzájem i od externích řečníků. „Kolegyně a kolegové zorganizovali celkem 62 online setkání a nespočet osobních setkaní na našich pobočkách po celém světě,“ říká nadšeně Gross o novém vzdělávacím formátu, který se zaměřuje na zdokonalování firemní strategie. A to není vše, oslavy pro všechny německé pobočky, konané v Lokschuppen Railway Engine Shed event centre v Bielefeldu se zúčastnilo asi 1 700 kolegyň a kolegů. Na konci roku se také víc než 230 kolegyň a kolegů zúčastnilo natáčení společného vánočního videa, které reprezentovalo těsné pouto mezi jednotlivými pobočkami celého světa Hettich.

Hlavní cíl je udržitelnost

Propojovat obchodní úspěch se zodpovědností za životní prostředí je pro strategii skupiny Hettich dlouhodobý cíl. „Chceme, aby to, co děláme dnes, pozitivně ovlivňovalo svět, ve kterém budeme žít zítra,“ říká Schönfeld. To vše se zaměřením mimo jiné na společenskou odpovědnost. Mezi nejdůležitější body patří zdraví a bezpečnost práce. Chceme si být jistí, že každý ze zaměstnanců bude fyzicky i psychicky fit. Proto nabízíme kolegyním a kolegům ve výrobě různá cvičení, aktuálně také pracujeme na využití exoskeletů, které poskytují fyzickou podporu při manuální práci.

Naším dalším cílem je usilovat o férovou a vzdělanou společnost. „Dlouhodobě podporujeme dobrovolníky z řad našich zaměstnanců, zvyšujeme biodiverzitu v areálu našich poboček, zapojujeme se do lokálních projektů v regionech a aktivně spolupracujeme se studenty, kteří by se později mohli stát našimi kolegy,“ vysvětluje Schönfeld, která vybírá pouze příklady z aktivit v oblasti společenské odpovědnosti.

Ve stejném smyslu přebírá Hettich odpovědnost také za životní prostředí. Nejenom, že se chce Hettich stát klimaticky neutrálním na všech svých pobočkách, efektivně využívá suroviny a energie, ale také pracuje na zajištění recyklovatelnosti vlastních produktů.

Investujeme do společné budoucnosti

Jako rodinná firma se Hettich vyvíjí už od roku 1888, kdy byl založen. Již po čtyři generace se společnost inovuje a roste. Minulý rok například skupina Hettich investovala 125 milionů euro do nových produktů, infrastruktury, projektů, budov, systémů, softwarů pro digitalizaci a také do rozšíření výrobních kapacit. „V současné době například dokončujeme multifunkční výrobní halu v Kirchlengernu. Těší nás, že vše postupuje podle plánu,“ dodává Gross.

Hettich se do budoucnosti dívá sebevědomě

Výzvy jako vysoké ceny oceli, stejně jako energií a dopravy, geopolitická rizika a nejisté dodávky plynu budou pro společnost i nadále důvodem k zamyšlení. Stejně tak Hettich očekává, že se i v roce 2023 bude muset vyrovnat s lokálními covidovými restrikcemi a problémy v dodavatelském řetězci. „Jako silný tým jsme si jistí, že všechny výzvy zvládneme. S každým uplynulým rokem jsme se přesvědčili, že naše kolegyně a kolegové po celém světě odvádějí skvělou práci. Víme také, že se můžeme i v dalším roce spolehnout na naše dodavatele a partnery,“ doplňuje Schönfeld, která dodává, že týmový duch snad nemůže být lepší. „Nedíváme se jen na následující měsíce, přemýšlíme v dlouhodobém horizontu,“ upřesňuje Gross. „Jednotlivé světové regiony, ve kterých působíme, se vyvíjí naprosto odlišně. To je důvodem, proč v různých zemích jednáme flexibilně vždy s ohledem na rozdílné potřeby zákazníků.“ Hettich tým bude také spolu se svými zákazníky pracovat na nových řešeních pro (mobilní) kanceláře se zaměřením se na sektor DIY. Hettich hledí do budoucnosti sebevědomě s vidinou dalšího globálního růstu a svoje nevyužité kapacity využije k ohromení stávajících i nových zákazníků.

Obrazový materiál z tiskové konference si můžete stáhnout zde: www.hettich.com/short/ogds8lx

Veškerý obrazový materiál je také ke stažení na www.hettich.cz, menu: Tisk.